E-butiker / webbshoppar
Det blir allt vanligare med e-butiker då detta är ett tillgängligt och billigt att sälja produkter. Du slipper hyra en lokal, du måste inte stå vid kassan hela dagen och hela Sverige kan besöka din butik.
Det första steget är naturligtvis att bestämma vilken produkt du ska sälja. Hur mycket kan du tjäna på varje försäljning? Hur mycket kostar frakten? Det optimala är att hitta en produkt som väger lite och som du kan sälja dyrt. Hittar du den kombinationen så får du gärna höra av dig till mig och berätta om det.
Du har bestämt dig för att öppna en butik, men vad ska du göra nu? Du ska fundera på om du vill ha ett gratisalternativ eller en ”färdig” butik som du betalar månadskostnad för.
Gratis alternativ
Det finns alternativ som är helt gratis att ladda ner, exempel på sådana är ubercart och magento. För att hantera dem bör du ha kunskaper i ex php (inget för den som saknar kunskaper helt).
Färdiga e-butiker
Det finns många olika aktörer som säljer färdiga koncept. Titta runt och se vilka funktioner du vill ha och vad du har råd att spendera på detta. Det finns e-butiker som låter dig prova gratis, ex e-butiken. Välj med omsorg. Det är viktig att få besökare till webbshoppen och en del webbshoppar är så dumt uppbyggda att naturlig trafik via sökmotorerna blir svår att få. En del kan även vara svåra att sökmotoroptimera för att kunna få mycket trafik. Kolla upp detta med företag som säljer lösningarna!
Betalningslösningar
I de ”färdiga” e-butikerna kan du få hjälp med betalningslösningen och behöver inte fundera så mycket mer på detta. Tänk på att kostnaden för betalningslösningen i nästan alla fall är separat från månadskostnaden för sajten.
Om du fixar ett egen webbshopp så finns det billiga alternativ som exempelvis engelska paypal (som också finns på svenska numer) eller den svenska motsvarigheten payson. Dessa har inga fasta kostnader utan du betalar en fast summa per transaktion och en viss procent av den totala summan.
Utöver att ta betalt i traditionell valuta så finns alternativ i exempelvis kryptovaluta såsom bitcoin med flera. Kryptovalutor är en virtuell valuta. Den första och mest välkända kryptovalutan är bitcoin som uppfanns av Satoshi Nakamoto 2009.
Detta är de första stegen, sedan börjar allt det andra. Hur kan jag öka omsättningen? En bra diskussion på webmasternetwork har givit denna lista. Det finns även en e-handelsskola, men jag tycker denna är lite för tunn fortfarande.
Har du eller känner du till en bra introduktion/checklista eller tycker du att det fattas något viktigt i detta inlägg? Skriv gärna en kommentar så lägger jag till info i inlägget.
Tycker ni att denna checklista är bekant? Det är för att det förmodligen är det. Har nämligen hämtat denna från min andra blogg som handlar om att starta eget företag.
Ett gammalt inlägg som jag hittade såg jag, men tänkte ändå kommentera. E-handel.se är en bra källa till mycket, jämföra betalningslösningar fraktsätt osv. finns även ett forum där användarna är bra på att svara på frågor och dela med sig av sina egna tips.
Ger mig in i världen av e-handel i vår. Bokmärkte denna sida för framtida användning!
Vi kör opencart på medgravyr.se tycker att den plattformen funkar jättebra.