Stefan Nilsson har lyckats med bedriften att producera en sajt på bara några minuter. Detta väckte min nyfiken då jag älskar effektivitet så blev jag var tvungen att fråga ut honom om detta.
Du har utvecklat en metod för att kunna skapa en hemsida på 5 minuter, varför gjorde du det och hur har du lyckats med detta?
Tar man en titt på majoriteten av alla webbsajter idag så är de uppbyggda på princip samma sätt, framförallt nu när WordPress har blivit så populärt och nästan satt en standard på hur grunden ska se ut. Det är väl egentligen just därför CMS (webbpubliceringssystem) har blivit så populärt, då man inte behöver skapa en webbsajt från noll varje gång.
Jag har tagit denna idén och byggt vidare på det för att plocka bort så många steg som möjligt i arbetsprocessen. Utan att gå in rent för tekniskt på det hela så bygger det på att alla PHP-filer ligger i en egen mapp och sedan hämtar man olika texter från databasen beroende på vilken domän användaren kommer ifrån.
På så vis kan jag enkelt få en ny sajt genom att endast skapa en ny profil i databasen och därefter peka om min domän. När detta är gjort så hämtas det automatiskt blogginlägg kring ett specifikt nyckelord och fyller på så vis ut antalet sidor på sajten. När detta är gjort så kan man skapa unika sidor på sajten i mån av tid och ork.
Nu när du har använt det några gånger, har det levt upp till dina förväntningar?
Det är en svår fråga och jag har egentligen inget bra svar. I nuläget så är det en metod som är väldigt enkelt och tidsbesparande. Nackdelen är att sidorna blir identiska, så när som på den stora logotypen och texterna. Det är någonting man kan lösa genom att utveckla fler teman, men tvingas man skapa en ny design för varje sida så försvinner tiden man sparar.
Projektet utvecklas hela tiden och så sent som idag uppdaterade jag funktionen för att plocka fram meta-taggar på de olika bloggsidorna. Tanken var att jag även skulle ta med videoklipp från YouTube, men tyvärr är där otroligt många videor som är feltaggade så jag la den idén på is. Nästa steg blir förmodligen att skapa någon sorts pingfunktion så att det dyker upp en länk till mig på alla bloggarna jag länkar till.
Vad har du för planer för detta upplägg? Enbart små infosidor eller bygga ut något större?
Jag lever på drömmen att man ska kunna tjäna pengar genom enkla informationssidor och även om jag har börjat lämna den tanken allt mer så var det i detta syfte projektet uppstod.
Vill man expandera projektet så är väl den enda vettiga tanken att erbjuda andra möjligheten att sätta upp en sida snabbt och enkelt. Jag har tidigare sett sajter som erbjuder den möjligheten, men i regel så är det väldigt dålig kvalité på dem.
Har ni någon idé så är jag givetvis alltid öppen för förslag.
Har du några effektiviseringstips för den vanlige hemsidebyggaren som inte kan koda i PHP? Vad kan man spara mest tid på?
Det beror väl egentligen helt på hur personen utvecklar sin webbsida och hur stor den ska vara. Kan man ingenting om varken PHP eller HTML och har kort med tid så bör man absolut överväga ett CMS att starta med. Har man däremot gott om tid på sig så tar det endast 3-4 timmar att lära sig grunderna i HTML/CSS, något man har stor nytta av. Bli medlem på ett forum och hjälp andra så är du säker på att själv få hjälp när du kör fast, något som både kan kosta och spara dig tid.
Egentligen gäller det att försöka återanvända allt man kan. Väldigt mycket finns redan på internet så genom att först söka kan man spara många timmar.
Du kan läsa om Stefans projekt här. Tack Stefan för att du ställde upp på denna intervju.
Pingback: Intervjuad av Anders Granström