Skippa ”våga misslyckas” skitsnacket!

Jag har nu under en ganska lång tid hört rådet ”våga misslyckas” eller ”våga göra misstag” på många entreprenörers 10-topp lista av råd och blivit ganska trött på detta uttryck. Varför ska man uppmuntra folk till att misslyckas? Är det något att eftersträva?

Den sista droppen var när jag läste artikeln Ingvar Kamprads 10 bästa råd på Nya affärer, där punkt nr 4 är just ”Våga göra misstag”. Jag kan lugna med alla att jag inte ifrågasätter Ingvar Kamprad, den mannen vet vad han sysslar med. I detta fallet har han blivit ”felciterad”.

Ingvar Kamprads filosofi är: vågar man inte utsätta sig för risken att göra misstag blir inte mycket gjort här i världen.

Det Ingvar faktiskt säger och som jag själv helt håller med är att inte vara rädd för att göra misstag. Ordklyveri kanske ni tänker, men denna formulering uppmuntrar faktiskt oss till att begå misstag och fel. Våga gå upp i vikt, så lär du dig vad du inte ska äta… låter detta som något du skulle vilja göra?

Tankens kraft är väldigt stor och jag tror att hur man formulerar sina positiva tankar är otroligt viktigt. I ett tidigare inlägg (I am champion) håller en tränare ett tal där han peppar sina spelare att prestera max under matchen (videon är helt otrolig). Ingenstans nämner han att de ska våga misslyckas, det han säger är att de ska gå ut på planen, ge och våga allt och om de möter på svårigheter så ska de försöka hårdare nästa gång.

Jag vill att vi skippar ”våga misslyckas” skitsnacket, inte pga att det är ett ”syftningsfel” utan för att jag tycker att det ger oss fel mental inställning.

Våga satsa, var inte rädd för att misslyckas!

9 tankar kring ”Skippa ”våga misslyckas” skitsnacket!

 1. Stefan Bergfeldt

  Jag håller helt och hållet med dig! Vi ska ”våga ta risken att misslyckas”, vågar man inte så kan man heller inte vinna. Vi ska däremot alltid väga risken mot vinsten, och bara ta rätt risker.

  Vi vill naturligtvis inte misslyckas, men ibland måste man chansa lite, och våga ta risken att misslyckas.

  Bra inlägg! Blir inspirerad att skriva något liknande själv.

 2. Tanja Pitkänen

  Helt rätt! Fokusera på målet – dit du ska. Inställningen är allt. Inom mental träning används inga negationer eller ”inte:n”. För vad är det som kilar förbi ditt medvetande när jag säger: tänk inte på en blå elefant! Just det, en blå elefant! Genom orden, sätter vi fokus, oavsett om det är något som vi vill uppmärksamma eller inte. Så,våga satsa!

  Trevlig helg!

 3. Stefan Nilsson

  Bra poäng. Tyvärr tycker jag att alla dessa tips-listor nämner samma saker. Visst stämmer informationen men det är inte någon praktiskt man verkligen har nytta av.

 4. superandy Inläggsförfattare

  Helt rätt Stefan B, man ska inte ta vilka risker som helst bara för att vara ”orädd”.

  Tack Tanja för att du utvecklade min tanke… det är därför jag tycker det är så viktigt med vilka ord man använder som sina ”mantran” till att peppa sig själv.

  Tack Cajsa! Det här klippet är superbra, så klockrent exempel på positiva formuleringar 🙂

  Det stämmer Stefan, det är som om det fanns en mall som alla kör efter och allt är så ytligt.

  Tack för era kommentarer!

 5. Jimmy Ström

  Jag gillar denna typen av artiklar. Jag påverkas så mycket varje gång. Jag klickade in mig på ”I am Champion” också för att se den ännu en gång.
  Jag jobbar så mycket bättre efteråt!! 🙂

 6. SEO Petter

  Jag håller med dig helt och fullt!
  Det du fokuserar på blir din upplevelse.
  Så vi fokuserar på att lyckas och då kommer detta följaktligen bli vår upplevelse.

  Ha det bäst mannen!

  Petter

 7. Tore

  Ja, det är skillnad på ”Att inte vara rädd för att misslyckas” och att ”våga misslyckas”.

  Cajsas klipp var coolt!

 8. Sabina

  Jag förstår vad du menar och håller med men tyvärr är det många idag som inte vågar misslyckas. Ibland tycks vi leva i nolltolerans när det gäller misslyckanden och det är också illa, men hur kan jag argumentera emot tankens kraft. Jag är med dig på den 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *