3 nya momsregler för internettjänster 2010

Från 1:a januari 2010 kommer det att finna 3 nya regler för företag som handlar med tjänster inom EG. Dessa regler handlar om mervärdesskatteregler om omsättningsland, periodisk sammanställning och återbetalning till utländska företagare.

Jag ska belysa hur dessa förändringar i momsregler påverkar oss internetmarknadsförare samt förtydliga vilka momsregler som gäller som affiliate, adsense-mottagare, adwords-köpare, säljare & köpare av sk intellektuella tjänster såsom webdesign, sökmotoroptmeringering med mera.

Viktigt att notera att dessa regler är än så länge enbart förslag, men väntas gå igenom innan årsskiftet.

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster
Det finns momsbestämmelser som kallas ”huvudregler för tjänster” och dessa är utgångspunkten för all typ av moms. Dessa är;

 • Tjänst till näringsidkare
 • Tjänst till icke näringsidkare

När du som näringsidkare säljer till en annan näringsidkare så är det köparens etablering som avgör om moms ska läggas på tjänst eller ej. Om köparen är etablerad i Sverige så är det de vanliga 25% moms som ska läggas på, medan om köparen är etablerad i EG eller utanför EG så ska du inte lägga på moms.

När du säljer en tjänst till icke näringsidkare så är det säljarens etablering som avgör om moms ska läggas på tjänst eller ej. Säljaren ska lägga på 25% moms vid försäljning till privatperson, oavsett om privatperson bor i Sverige eller ej.

Naturligtvis finns det en massa undantag till dessa huvudregler, men dessa tänker jag inte gå in på.

Läs fullständiga förslaget här

Periodisk sammanställning
Näringsidkare som säljer till annan näringsidkare utanför Sverige men inom EG ska göra en periodisk sammanställning över dessa försäljningar. Detta börjar att gälla från 1 januari och du kommer att göra detta på månads- eller kvartalsbasis. Förslag på periodiska sammanställningens utseende hittar du här.

Du som ex får adsense, affiliateersättning från CJ, säljer annonsplats (läs länkar) till utländskt företag ska redovisa detta i den periodiska sammanställningen.

Läs fullständiga förslaget här

Återbetalning till utländska företagare
Om du köper en produkt eller tjänst till ditt företag inom EG (men utom Sverige) och betalar moms för denna, då har du möjlighet att ansöka, via skattverket, att få momsen tillbaka. Likväl som en utländsk företagare (inom EG) kan begära detsamma från dig. Tidigare har man varit tvungen att göra denna ansökan till varje enskilt lands skatteverk.

Läs fullständiga förslaget här

Övrig nyttig momsinformation
När du får betalt för tjänst (affiliate, adsense, webdesign etc) från annat EG-land så ska du inte lägga på någon moms på den summan du erhållit. Ersättningen du har fått ska vara momsfri (förutsatt att du angivit att du är en företagare och givit dem ditt VAT-nr) och det är köparen i det andra landet som ska lägga på moms på sitt ”köp”.

Edit: Skrev förut att du som fick betalt skulle lägga på 25% moms, vilket var fel. Ber om ursäkt för detta.

När du betalar till annat EG-land (adwords, webdesign etc) så ska du, i din bokföring, lägga på 25% moms på summan som du betalt (förutsatt att du angivit att du är en företagare och givit dem ditt VAT-nr).

10 tankar kring ”3 nya momsregler för internettjänster 2010

 1. Pingback: Pagerank, betting, moms och lite annat — Jonny Elofsson

 2. inkomsten

  hej,
  har det inte trillat bort något ord i stycket:
  ”Återbetalning till utländska företagare”
  Om du köper en produkt eller tjänst till ditt företag inom EG (men utom Sverige) och så har du möjlighet att ansöka, via skattverket, att få dessa tillbaka.

 3. Pingback: Patopp.se

 4. Leia

  Hur fungerar det nu då? För oss som ska redovisa i december 2009?
  När man får intäkter från Google – som affiliate, ex om jag har fått 1000 kr?

 5. superandy Inläggsförfattare

  Leia, du redovisar adsense dom en intäkt utan moms. Men är det affiliate ex från Tradedoubler så är momsen redan pålagd och då ska du naturligtivs redovisa denna.

 6. Pingback: Periodisk sammanställning för Adsense | Björn Sennbrink

 7. Stefan

  Möjligtvis att detta inte är aktuellt längre men det verkar överlag som att Google har flyttat flera betalningar från Irland till Indien, vilket betyder att man inte längre får betalt från ett annat EG-land.

 8. Pingback: Periodisk sammanställning för Adsense » BjornSennbrink.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *